Pages

středa 9. září 2015

Černá hora a Černohorské rašeliniště

Černohorské rašeliniště je největší rašeliniště lesního typu v Krkonoších. Je státní přírodní rezervací rozkládající se na necelých 70 ha. Stáří se prý odhaduje na 6000 let.

Dočetla jsem se, že nejlepším časem k prohlídce je červenec z důvodu kvetoucích rostlin. My jsme ho navštívili v srpnu a měli jsme štěstí (skutečně). Chytli jsme totiž mlhu, která v lese vykouzlila nádherně pohádkovou atmosféru. Člověk se tam cítil jak v Krkonošských pohádkách, na které jsem se jako malá moc ráda dívala. Cestou na rašeliniště jsme narazili na Krakonošovu dřevěnou ceduli a Krakonošovu holi. Text z této cedule mě skutečně zaujal, třeba i Vás. Tak jsem ho sem vypsala:

 "V chladných, větrných a neprůchodných horách vládne od dávných dob horský duch a patron hor Krakonoš. Zjevuje se v lidksé i zvířecí podobě a trestá každého, kdo se do jeho horského království odváží s nekalým úmyslem. Je to hájemství v létě zelené, v zimě bílé a cestičky pro poutníky za pohádkou jsou měkce vystlány v létě mechem, v zimě sněhem. Půjde se Vám těmi stezkami bezpečně, vždyť je to království spravedlivého vládce. Vousatý Krakonoš tu krakonošuje pro dvounohé jako pro čtyřnohé, pro chlupaté, pernaté i pro ty zelené, kořeny spjaté s hlínou. Je to království se všemi náležitostmi, jaké mají pohádkové říše. Má podzemní truhlice pokladů. které střeží permoníci, i čarovné zahrádky vonného i léčivého bejlí, kde bydlí víly a skřítkové. Kdo však zákony hor přestoupí, květiny natrhá, či vodě nebo zvířeti ublíží, toho stihne Krakonošův hněv. Mocným kouzlem bude proměněn ve zvíře, strom či kámen neb bude bloudit v horách navždy. Ty, jenž horské přírodě pomáhají, štědře odmění drahými kameny, zlatem a životním štěstím."

... co dodat, jako v pohádce.

Na této stezce najdete i jiné zajímavé informativní tabule. Dozvíte se o přírodních i historiských zajímavostech, dočtete se o tom, jaký je rozdíl mezi rašeliníkem, rašeliništěm a rašelinou a díky těmto tabulím poznáte i některé krkonošské rostliny.


Photo: By Michel Design


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář!